čtvrtek 13. ledna 2011

Neděle 10. Října Cesta na západní pobřeží (West Coast)

 Ráno nás probudil pěkný slejvák a vlastně skoro celou dnešní cestu nám propršelo. Abychom se dostali k západnímu pobřeží jižního ostrova, museli jsme projet průsmykem Haast. Tento průsmyk leží ve výšce 563 m a je nejníže položeným přechodem se zpevněnou silnicí v celém pohoří Jižní Alpy. Členové maorského kmene Nhai Tahu kdysi tento průsmyk využívali při cestách za vzácným nefritem. Průsmyk pojmenoval evropan Julius von Haast a asfaltová silnice je zde teprve několik desetiletí.
 
U jezera, kde jsme spali
Cestou jsme se zastavili u vodopádů, které tekly do kolmo tekoucí řeky. Jinak podél silnice byly všude samé vodopády, jde o dost nehostinnou krajinu, kde velmi často prší. Zastavili jsme se ve městě Haast, ležící na pobřežní planině, kde nás překvapily vysoké ceny potravin, bylo to však dáno tím, že široko daleko nic není. Pak jsme přejeli přes nejdelší 1 proudový most na NZ a udělali si krátkou zastávku u Ship Creek, kde se nalezly trosky lodi, které se sem dostali přes Tasmanovo moře. Tahle loď ztroskotala těsně před přístavem v Melbourne Austrálii. Hrozně nám foukal vítr a jen tak tak jsme si uvařili polévku. Podívali jsme se do kukaně, jestli náhodou neuvidíme nějakého tučňáka a následně vyrazili dále do Bruce Bay. 
skok do jezera
 
V tomhle zálivu byla spousta klád roztroušených po pláži. Dojeli jsme až k řece Karangarua, kde jsme se utábořili. Přestalo pršet a udělalo se horko, ale objevila se tu mračna sandflies, dotěrných mušek. Chtěli jsme spát v autě, ale nemohli jsme otevřít okýnka, jinak nám naletěli lidožravé mušky do auta.. Stačilo otevřít dveře na 2 sekundy a už tam byly hned 4 vevnitř. Bylo to hrozné!

Celkem najeto: 256 405km

Za 1 den: 228 km

Žádné komentáře:

Okomentovat