úterý 18. ledna 2011

Středa 13. Října Lívancové hory

Pancake rocks, neboli lívancové hory
Po probuzení jsme se vydali k dalšímu přírodnímu výtvoru, které se jmenuje Pancake rocks, čili lívancové hory. Vydali jsme se po dlážděné vyhlídkové cestě, která vedla od silnice k Dolomite Point. Během procházky jsme si mohli prohlédnout palmy nikau, které jsou nejjižněji rostoucími palmami na světě. 
 
Jedna z blowholes
Naskytl se nám pohled na zvětralá vápencová skaliska, která připomínají na sebe naskládané obrovské lívance. Jde o výsledek chemického procesu, jehož působením vznikly střídavě tvrdší a měkčí vrstvy hornin, které pak nestejnou rychlostí podléhají povětrnostním vlivům. Pod skalami byly vyhloubeny mořem jeskyně, do kterých při přílivu prudce pronikají proudy vody a následně tryskají do vzduchu protlačovány malými otvory ve stropě. Něco mnohem úchvatnějšího jsme viděli na Samoa – blowholes. 


BBQ

 
Tuhle ceduli opravdu nevidíme rádi
S dalším krasovým útvarem jsem se setkal při návštěvě blízké jeskyně Punakaiki Cavern, (asi 500 m od Pancake rocks) kterou jsem prošel asi až na konec. Poté jsme si na jednom krásném odpočívadle udělali na grilu kuřecí steaky a trochu si zalenošili. Pak jsme se vydali směrem k městu Westport, před nímž jsme odbočili na Mys Foulwind, kde se mělo nacházet nejseverněji položené hnízdiště tuleňů na NZ. Prvním Evropanem, který se dostat do těchto končin byl slavný James Cook. Počasí mu moc nepřálo a tak se není co divit, že toto místo nazval Mys špatného větru. Vydali jsme se asi na 4 km procházku k majáku. Projeli jsme městem Westport a zabalili to u řeky Buller.

Za 1 den: 151 km

Celkem najeto: 256 822 km

Žádné komentáře:

Okomentovat