čtvrtek 13. ledna 2011

Sobota 9. Října Zlatokopci, Bludiště a Wanaka

Zlatokopecká osada
Po probuzení jsme se vydali údolím řeky Karawau, která si z údolíčka vyhloubila solidní kaňon a určitě by na ní byla pěkná jízda přes divoké peřeje. Celá tato oblast podlehla v 19. století zlatokopecké horečce a dnes se zde těží především z cestovního ruchu. Je tu spousta lákadel, jako jsou návštěvy původních zlatokopeckých osad prvních Číňanů, kteří sem přijeli i s rodinami s vyhlídkou rychlého zbohatnutí. 





 
Překopaná krajina hledačů zlata
Jednou takovou oblastí jsou planiny v oblasti Bannockburn, což je město, které je už dávno za svým zenitem. Jsou zde však stopy po zlatokopcích, kteří místní krajinu do slova převrátili naruby. Vytvořili takové haldy nebo naopak díry při hledání zlata, že všechno co je tu k vidění netvořila příroda, ale člověk hledající kousek žlutého kamene. Vydal jsem se tuto krajinu prozkoumat, Andrejka zůstala v autě a jen jsem po očku hledal taky něco, třeba něco, čeho si dříve nevšimli. Zarýpal jsem do jedné skály a našel jsem pár zlatavých kamínků, ale zlato to určitě nebylo. No co, zbohatnu na něčem jiném J 
Krajina u Bannockburnu
 
Pak jsme pokračovali dále do města Wanaka, což je takové sesterské město Queenstownu, nicméně komerce už tam není tak viditelná jako v královnině městě. Před městem nás však nalákala jedna atrakce a tou byl svět puzzle. Už zvenčí to vypadalo zajímavě, neboť se zde nacházela hodně šikmá věž, která popírala všechny fyzikální, hlavně tedy gravitační zákony. Uvnitř na nás čekal opravdu zajímavý svět. Ve vstupní hale byly stoly, na kterých se válelo spousta hlavolamů, které si kdokoliv mohl zkusit složit. 
 
 
 
Puzzling World
Záchodky v Puzzling world
Zaplatili jsme vstup jak do optických klamů tak do venkovního bludiště. Nejdřív jsme si zašli na záchod, který sám o sobě byl velmi zajímavý. Pak jsme prošli hologramovou místností, kde byly obrazy v trojrozměrném zobrazení, prošli jsme místností obličejů, kde měl člověk pocit, že ho všechny obličeje očima sledují, pak jsme se dostali do šikmé místnosti, kde to bylo hodně zajímavé, ale tam se Andrejce udělalo dost špatně a i mě nějak nebylo moc dobře, člověk zde měl opravdu divný pocit, jak to všechno bylo nakloněné. Zašel jsem si ještě do místnosti obrů a trpaslíků a nakonec zašli do bludiště, kde jsme strávili asi hodinu hledáním 4 věží. Andrejka našla 3, mně se povedlo najít je všechny. Avšak nepovedlo se mi najít východ, protože to nebylo tak lehké jak se zdálo. Po hodině jsme z toho byli docela otrávení a odešli únikovým východem. 
Jezero Wanaka
 
Po zlámání hlav jsme dojeli do města, které se nám líbilo mnohem víc než Qeenstown. Dali jsme si jídlo, velkej hamburger s hranolkami a pojedli u břehu nádherného jezera. Spaní jsme si našli u velice scenerického jezera Hawea.

Celkem najeto: 256 177 km

Za 1 den: 115 km

Žádné komentáře:

Okomentovat