čtvrtek 13. ledna 2011

Pondělí 11. Října Ledovec Fox a vesnice Franz Josef

 
Zabarvené jezírko u Fox glacier
Zabíjejíce dotěrné sandflies jsme se vydali k ledovci Fox Glacier. Při cestě k ledovci jsme minuli ceduli, která nás informovala o tom, že až k ní zasahoval ledovec v roce 1750. To jsme byli asi 5 km od paty ledovce. Fox ledovec se pohybuje na své poměry velmi rychle. 
V roce 1930 byla jeho pata asi 3 km od svého současného místa. Udělali jsme si krátkou procházku kolem nádherně zbarvených jezírek, ale k čelu ledovce jsme se nedostali, neboť je to zahrazené a prý velmi nebezpečné, neboť hrozí, že se může kdykoliv rozbít nějaká kra, která dokáže udělat pěknou paseku, jako třeba rozvodnit řeku a to už bychom asi nerozdejchali. 
Ledovec Fox
Pak jsme se vrátili k autu a zjistili, že se nám pomalu tenčí zásoby jídla. Zbývají jen kolínka a rychlá večeře v pytlíku. Ve vesnici Fox Glacier je i benzínová pumpa, kde mají dosud nejdražší benzín, který jsme doposavad viděli. (1,40 za litr nafty). Vydali jsme se na 25 km cestu vedoucí k druhému ledovci Franz Josef. Ten máme však naplánovaný až na zítra, a tak jsme se ubytovali ve vesničce v hostelu Montrose Backpackers za 21 NZD za noc.
Ledovcový splaz
Ještě předtím jsme navštívili informační centrum, kde jsme se dozvěděli, že půldenní tůra s průvodcem na ledovec stojí 100 NZD za osobu. I tato aktivita byla na naše poměry dost drahá a tak nám bude stačit projít se k úpatí ledovce. Ale to až zítra. V infocentru byly vystavené i fotografie ledovce na prodej. Tyto fotky pořídil nějaký Čech jménem Petr Hlaváček a musím uznat, že fotky byly opravdu nádherné. V hostelu jsme nahráli fotky na internet, dopsal jsem deník a večer jsme se koukli na film. Spát jsme šli až o půlnoci.

Za 1 den: 56 km

Celkem najeto: 256 461 km

Žádné komentáře:

Okomentovat