čtvrtek 13. ledna 2011

Úterý 12. Října Ledovec Franz Josef a města na západním pobřeží

Cesta k ledovci Franz Josef
 Ráno jsme bez snídaně vyjeli k ledovci. Nechali jsme auto na parkovišti a vydali se na 1,5 hodinový trek k patě ledovce. Nad námi začaly poletovat helikoptéry vezoucí turisty na vrchol ledovce. Prošli jsme kolem zajímavého glaciálního útvaru zvaného oblík- sentinel rock, tvořený z usazenin ledovce.
 
Trasa byla nádherná, turistů ale taky přibývalo. Došli jsme až k čelu ledovce a udělali několik pěkných fotek a prohlídli si i řeku, která vytéká z ledovcového čela. Vrátili jsme se na parkoviště a dojedli zbytek našich zásob a vydali se směr sever do města Hokitika. 
 
 
 
Franz Josef Glacier
Cestou jsem začínal mít obavy, zda vůbec dojedeme, protože v nádrži rapidně ubývala nafta. Naštěstí se nám to podařilo a tak jsme autíčku dali napít ve městě. 
Udělali jsme si krátkou zastávku, prošli si továrnu a obchod se vzácným zeleným nefritovým kamenem a poobědvali rybu s hranolkami pěkně zabalených do novin. Dokoupili jsme si zásoby jídla v místním supermarketu a pomalu hledali místo na ubytování. To se nám moc nedařilo, neboť všude byly cedule no camping a u moře se prý procházejí po večerech tučňáci, kteří nechtějí být rušeni a tak jsme dojeli až do města Greymouth. 
Za městem jsme našli camping u Point Elisabeth Walkway.
 
Čelo ledovce
 
 
 
 
 
Malé info o ledovcích Fox a Franz Josef
Tyto dva ledovce pomalu postupující směrem k hustým deštným pralesům pokrývajícím pobřežní krajinu. Již zdalky vyhlížejí naprosto velkolepě.Jsou pozoruhodnou spojnicí mezi nížinatým pobřežím oceánu a mohutnými vrcholy Jižních Alp.Podle Maorské legendy se sem vydala krásná Hinehukatere, která tak milovala hory, že chtěla, aby je její milenec Tawe poznával spolu s ní. Když pak nešťastně zemřel, propukla v tak velký pláč, že její slzy vytvořili ledovce známé pod jmény Ka Riomata o Hinehukatere- Slzy dívky lavin. Tyto dva ledovce postupují po příkrém svahu tak rychle, že jejich led zůstává průzračně bílý a čistý, protože s sebou nebere tolik suťového materiálu jako pomalejší ledovce. 
Západ Slunce u Point Elisabeth Walkway
 
V jejich nitru je přesto skryto množství kamenů, které po ústupu ledovce vytváří kamenitá pole známá jako morény. Za těmito přírodními hrázemi se pak kumuluje srážková a tavnáera voda a vznikají ledovcová jezera. Velkým důkazem pohybu ledovců jsou boční linie otěru, kterou zanechává ledovec na stěnách údolí. Pod úrovní ustupujícího ledu se nemůže zachovat prakticky žádná vegetace a tak lze jednoduše určit fáze ledovce v určitém období.

Za 1 den: 200 km

Celkem najeto: 256 670 km

Žádné komentáře:

Okomentovat