pondělí 18. října 2010

Desátý den (pátek) 17.09.10

Ráno jsme museli vstávat už ve 3:30, neboť jsme odváželi Honzu s Míšou na letiště, protože jejich dovolená se uchýlila ke svému konci. Rozloučili jsme se s nimi, zamávali jejich letadlu a ke snídani jsme si dali rybu z hranolkami, které byly na místní poměry celkem levné (20 tala pro dva). Poté jsme natankovali (2,5 tala za litr benzínu) a přejeli ostrov na jih. 
 
Čtení průvodce u moře
Začli jsme hledat ubytování na příští dny, na zbytek dovolené. První resort na pláži Salamumu jsme ani neviděli, neboť za průjezd k resortu už si chtěli účtovat 6 tala, tak jsme jeli dál. Druhý resort už neexistoval. Naštěstí na potřetí jsme měli štěstí a na pláži Vailua jsme narazili na pěkné beach fales. Andrejka hned usnula a já si prohlédl pláž a dopsal deník. 
 
Andrejka relaxuje ve fale a pije kokos
Po chvíli přišla majitelka jménem Tapu. Velmi příjemná a milá Samojka, žijící v současnosti v Austrálii, která zaskakovala majitelku ve správcování resortu. Hezky jsme si popovídali o všem možném. Vyprávěla nám různé legendy o onom místě, o tsunami a o své rodině. V resortu jsme byli jen my dva a dva synové Tapu. August jeden z nich nám dokonce utrhnul a oloupal dva kokosy, takže jsme si pochutnali na dobrém fresh drinku. Pak proběhlo koupání, šnorchlování a relax. 
 


K večeři nám Tapu připravila skutečně luxusní rybu s bramborami. Musím říct, že lepší jídlo jsem ještě na Samoa nejedl. Za 40 tala na osobu včetně večeře i snídaně, myslím, že jsme poprvé dostali to, za co jsme si zaplatili, možná i více. Tapu se ještě ubezpečovala, že o ní napíšu a budu vyprávět ostatním, takže až přijedou, určitě navštíví její resort. Rovněž nám řekla, že před týdnem vedlejší resort navštívili Honza s Míšou, tak nám vyprávěla, že od nich se naučili loupat kokosy. Rovněž mi řekla legendu o kokosu – všem zájemcům jí řeknu, pokud za to koupí kokosJ. S plným břichem jsme se odebrali do fale a šli spát. 
 
 
Kokosová palma
Kokosová palma-strom života. Samojci dokážou využít strom života, ikonu jižních moří více způsoby než je dní v roce. Výživné mléko, které je vymačkáno z bílé šťavnaté dužiny kokosu, je duší samojské kuchyně a kokosová voda je tak dobrý, čerstvý a osvěžující drink! Existuje však mnoho dalších způsobů využití životadárného stromu, bez kterých by byl život na Samoa jen těžko představitelný. Kopra se vyrábí z na slunci usušené kokosové dužiny. Kopra se pak stlačuje a tak z ní vytéká kokosový olej, který se používá při výrobě margarýnu. Mýdla, svíček a kosmetiky, známý je i kokosový masážní olej. Zbytek dužiny se využije jako krmivo pro dobytek. Kokosové skořápky se používají jako ceremoniální nádoby při pití ava (viz dříve), zároveň slouží jako výborné palivo v peci a ohništi. Po naleštění skořápky a hezkém ozdobení může být umělecký výrobek prodán turistům jako suvenýr. Chomáče z kokosů se na kolenou žen vyroluje do formy provázků, které velmi dobře poslouží k výrobě rybářských sítí a dokonce se použijí při stavbě fale namísto hřebíků. Listy z palmy kokosové dobře poslouží při spletení jako střecha fale, při výrobě košíků, klobouků, ovívátek, matrací, podlahy ve fale a košťat. Kmen palmy se používá při výrobě nábytku, plotu, při topení a jako hlavní kůly při stavbě fale. Kokosové palmy běžně dosáhnou věku 70 let a ročně na nich vyroste okolo 60 kokosů.

1 komentář: