neděle 31. října 2010

Dvanáctý den (neděle) 19.09.10

Nedělní příprava na oběd
  Opět nás probudila vůně lahodné snídaně, kterou pro nás čechy Tapu připravila, pak jsme nahlédli do kuchyně, kde se v umu připravoval tradiční oběd, udělali jsme společné foto, sbalili se, rozloučili se a vyrazili přes ostrov opět do hlavního města Apia. Tapu nám ještě na cestu dala pár chlebovníků a palusami.
 
U Apia se nachází tzv Papase’e sliding rock, neboli klouzací skála, kde za 2 tala si můžete po zadku nebo odvážnější po nohou sjet 5 metrovou skluzavku vedle vodopádu. Klouzání bylo příjemné jen občas to duclo o zadek, hlavně u těch menších skluzavek. Ta velká byla fajn, to člověk víc padal, než se klouzal. Chvilku jsme si tento přírodní výtvor užívali sami, pak se ale nahrnuli turisti a už to nebylo ono. 
 
Papase-e sliding rock
Přesunuli jsme se proto dále k Palolo Deep Marine Reserve (3 tala na osobu) což je místo, asi nejlepší na Samoa, kde se dá dobře šnorchlovat. Při uplavání pár stovek temp se předemnou objevil nádherný podmořský svět, pln korálů a ryb které jsem obdivoval dlouho a dlouho a dlouho. Je tam i dost velká hloubka, takže jsou tam k vidění i větší ryby. Žraloka se mi bohužel spatřit nepoštěstilo. 
 
Po dostatečně dlouhém šnorchlování jsme se vydali hledat ubytování. Nakonec jsme skončili v Seaside Inn za 42 tala na osobu bez večeře se snídaní. Měli jsme hlad a tak jsme se vydali do místního supermarketu, kde jsme si koupili moc dobré čokoládové a skořicové koblížky a mé oblíbené plněné knedlíky, ovšem po jejich ochutnání jsme zjistili, že maso uvnitř není kuřecí, dokonce ani to, které naše jazyky zatím ochutnali a tak jsme knedlíky věnovali paní recepční, která za ně byla moc ráda. Měli jsme s sebou nedodlabané mušle a tak jsem je zkusil v místní kuchyňce vyvařit. 
Pohled na jižní část Upolu z kopce na Cross Island Road
 
Podařilo se mi zasmradit celý hotel, ale maso uvnitř ulity ne a ne se rozpustit. Nakonec jsem pokusy vzdal. Pokud by někdo měl zaručený způsob, jak se zbavit mořského tvora z mušle, ať mi dá vědět. Nakonec jsme si dali usušit vlhké věci a šli spát- naše poslední noc na Samoa.

 
 
 
 
 
 
 
Samojské slovíčko dne: Ou te le mala-malama. Nerozumím, nechápu vo co de.

Žádné komentáře:

Okomentovat