středa 6. října 2010

Pátý den (Něděle) 12.09.10

Příprava do kostela
 Je neděle, nejvýznamnější den v týdnu pro Samoánce. Je to den odpočinku, bohoslužby a hlavně Umu, tradičního oběda, který se připravuje od brzkých ranních hodin, kdy je ve vzduchu cítit i vidět dým z rozehřívajících se zemních pecí, kde se žhaví lávové kameny, které slouží k přípravě tradičních nedělních pokrmů. I my jsme se na tento den patřičně připravili a vybavili, protože jsme se rozhodli, že půjdeme do kostela, zažít tu atmosféru.
Místní chasníci
 
Domorodci nám sehnali patřičné oděvy- lava lava, kravaty a mohli jsme vyrazit. Navštívili jsme jeden kostel, do kterého jsme i zavítali a poslouchali krásné zpěvy a motlitby domorodých obyvatel. Vyfotili jsme si i zvědavé děti, které na nás koukali, jak z jara… 
 
Paní se vrací z kostela
Protože ale bylo nesnesitelné horko, po krátké době jsme se vrátili na pláž a dali si koupání… Mezitím pan domácí přinesl opečené sele, a dal nám ochutnat náš budoucí oběd.. Sele bylo znamenité, pěkně vyuzené, uvnitř lávové kameny pěkně zabalené v banánových listech. 
 
Joelan Beach Fales
Koupání v moři
Oběd byl skvělý, krásné vepřové masíčko a k tomu ryby, Palusami- kokosový krém zabalený v listech taro a plody chlebovníku. Celý den jsme prolenošili na pláži, fotili pod vodou rybky a korály, pili kokosy a bylo fajn…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Samojské slovíčko dne: FALE - Tradiční samojské obydlí, je tak dokonalé, že nepotřebuje ani hřebík. Postaven pouze z přírodních materiálů- převážně z kokosové palmy.

2 komentáře: