neděle 12. prosince 2010

Středa 29. Září Aoraki- Mt. Cook

Jezero Tekapo a Jižní Alpy
Brzy ráno jsem si přivstal a šel vyfotit jezero s majestátní horou Mt. Cook, což je nejvyšší hora NZ přesahující 3 tisíce metrů (3764m). Nepřivstal jsem si sám, neboť už v brzkých ranních hodinách bylo jezero obklopeno Japoncem s canonama, čekající na východ Slunce. Bylo ale docela zataženo, takže nic úchvatnýho jsem nevyfotil. Docela promrzlý jsem se vrátil do hostelu, kde jsem našel Andrejku, jak se přes Skype baví s Denisou a Nikolou. Šel jsem uvařit snídani- míchaná vajíčka.

 
SH 80 směr Mt. Cook
Pak jsme se sbalili a odjeli směr Mt. Cook. Projeli jsme kolem 30 km dlouhé přírodní nádrže Pukaki, které je také velmi pěkné. Poté jsme na křižovatce odbočilu na SH 80 a vydali se směrem na sever k Aoraki Mount Cook Village. Silnice byla v takřka celém úseku lemována z jedné strany jezerem Pukaki a z druhé strany kopci porostlé vysokou travou. Přibližně 30 km za křižovatkou jsme zastavili u Peters Lookout, pěkná vyhlídka na celou plochu jezera. 
 
Socha E. Hillaryho před hotelem Hermitage
Za chvíli jsme dorazili do vesnice, která se nachází u úpatí hory 760 m nad mořem a je tvořena několika roztroušenými domy místních obyvatel a jednoho obrovského hotelového komplexu Hermitage. Přesně to byl náš cíl cesty. Ne že bychom tam za 1000 NZD chtěli strávit noc, ale hotel nabízel kromě návštěvnického centra také 3D kino, planetárium a muzeum Sira Edmunda Hillaryho. Edmund Hillary byl mimochodem prvním člověkem, který zdolal nejvyšší horu na světě- Mt. Everest. Novozélanďané jsou na něj patřičně hrdí a jeho portrét lze nalézt na 5 dollarové bankovce Socha mladého Edmunda nyní stojí před hotelem a majestátně vzhlíží na vrchol Mt. Cook.
 
Andrejka v muzeu Edmunda Hillaryho
Muzeum je plné dobových fotografií, videoprojekcí a různé horolezecké nástroje a obleky. V hotelu jsme strávili několik hodin a kromě muzea jsme navštívili i planetárium a prohlédli si 3D film o Mt. Cook. Andrejka koupila v návštěvnickém centru pohled Lustykáčům a pak jsme vyrazili po Tasman Valley Road k největšímu ledovci Tasman Glacier.
 
Tasman Glacier s terminálním jezerem
Cesta byla pěkná, nechali jsme auto na parkovišti a vydali se asi na 20 minutovou procházku k ledovci. Cestou jsme minuli Blue Lakes- modrá ledovcová jezera až jsme došli k vyhlídce na Tasman Glacier. Tento 27 km dlouhý ledovec vlastně ani žádný ledovec nepřipomínal. Byl celý černý plný morény a před ním bylo mlékovitě zbarvené jezero – terminal lake. 
 
Tasmanovo údolí- tohle provedl ledovec, já ne!
Ačkoliv to nebylo patrné, dočetl jsem se, že ledovec se pohybuje 20 cm za den, což je docela pěkná rychlost na ledovec. Počasí se začalo horšit a začaly na nás dopadat první kapky, tak jsme se vrátili a vyrazili zpět k jezeru Pukaki, kde jsme našli bezplatný kemp The Pines- u borovic.

Celkem najeto 254566 km

Za 1 den 190 km

1 komentář: