středa 29. prosince 2010

Úterý 5. Října Slope Point a Invercargill

Slope Point - nejjižnější výběžek Jižního ostrova
Dnes bylo na programu navštívit nejjižnější místo Jižního ostrova Nového Zélandu. Po nezpevněné cestě jsme se dostali až k soukromému pozemku, přes který se mělo pokračovat až k onu místu. Andrejka to vzdala s tím, že na louce bylo kromě ovcí i spousta jejich produktů na zemi a jen s velkou námahou se jim dařilo vyhýbat. 
 
Haterie novozélandská
Mně se tedy podařilo mezi nimi prokličkovat a nakonec jsem tam dorazil. Byla tam jen informační cedule a vzdálenosti k jiným městům. Nicméně to byl dobrý pocit, když jsem si uvědomil, že sem už byl na nejsevernějším výběžku a nyní jsem na opačném konci. V průvodci se píše, že v roce 1881 došlo v těchto místech k nejhorší námořní katastrofě, kdy se potopila loď Tararua a 131 osob zde zahynulo. Proto se tu postavil maják. 
 
Z očí do očí
Poté jsme pokračovali po nezajímavé silnici SH92 vnitrozemím do města Invercargill. Jde o celkem prosperující obchodní a kulturní centrum s přibližně 54 tisíci obyvateli, což je něco jako Karlovy Vary. Dorazili jsme do informačního centra, které současně tvořilo muzeum. Budovu jsme našli celkem lehce, protože je to velká bílá pyramida. V přízemí muzea byla obrovská terária, ve kterých chovali vzácné ještěry, které se vyskytují pouze na NZ a jmenují se Tuatara, neboli Haterie Novozélandská. Před muzeem jsem se s takovým ještěrem vyfotil. Poté jsme si zajeli na velmi levné Fish&Chips na Kings Fishmarket a jeli jsme si to sníst do velmi pěkného Queens Parku. 




 
Učesané stromy
Trochu jsme si prošli město a nakoupili zásoby a pokračovali dále přes město Riverton (jedno z nejstarších měst NZ). Dali jsme si krátkou zastávku na piknik a dojeli až do Colac Bay, kde bylo spousta velkých mušlí, které jsme si zase s sebou táhli a nakonec vyhodili. Odtud byl i hezký výhled na 3 z ostrovů NZ – Steward Island. V okolí zálivu se nacházelo spousta podivně učesaných stromů. Neustálý vítr zde mění celou krajinu a tvaruje stromy do podivných nahnutých tvarů. Ugrillovali jsme si kuřecí stehna a šli spát.

Za 1 den: 276 km

Žádné komentáře:

Okomentovat