pondělí 6. prosince 2010

Neděle 26. Září Poloostrov Banks

Okains Bay- Poloostrov Banks
Ráno nás probudili békající ovečky. Byl čas a tak jsme přeorganizovali věci v autě, zkontrolovali stav kapalin a vyrazili dále. Cestou z kopce jsme ucítili podivný smrad. Nevěděli jsme, o co jde a tak jsme raději zastavili. Z auta naštěstí nic nevytékalo, a tak jsme usoudili, že možná šlo o smrad z brzdových destiček, které v tu chvíli dostali opravdu zabrat. Je to tu samej kopec nahoru dolu… 
Mušle mezi skálou- Okains Bay
 
 
 
 
 
Po chvíli jsme přijeli na vyhlídkovou cestu Summit road, která se táhne po hřebenech hor poloostrova. Byly z ní opravdu krásné pohledy a nejednou jsme toho využili k vyfocení krajinky. Jelikož je poloostrov Banks známý také díky zálivům, rozhodli jsme se k jednomu sjet. Vybrali jsme si záliv Okains. Byl to opravdu nádherný záliv se spoustou mušlí a krásnou pláží. 
 
Summit Road- Banks Peninsula
 
 
 
 
 
Dostali jsme hlad a tak si tam rovnou udělali i piknik. Jedinou radost nám zkazil vítr, který foukal tak vehementně, že nám převrátil vařič i s čínskou polívkou, takže jsme ji museli dělat nadvakrát. Aby toho nebylo dost, přestal nám zavírat kufr od auta, takže mi trvalo asi půl hodiny, než se mi ho povedlo zavřít a guma na předním stěrači se začala trhat, ještě že neprší. Cestou zpět jsme se stavili u muzea, které prý má velkou sbírku Maorských předmětů, ale za vstup chtěli nekřesťanských 10 NZD, tak jsme se na to vyprdli a jeli zpátky na Summit road kochat se panorámatama. 
 
Molo ve "francouzském městě" Akaroa
Silnice nás zavedla až do města Akaroa. Toto město založili francouzští osadníci a dodnes se ve městě setkáme se stopami francouzského vlivu. Například názvy ulic jsou ve francouzštině, všude vlajou francouzské vlajky atd. Bylo už k večeru a my měli hlad a tak jsme si zašli na rybu a hranolky a nabaštili se na břehu zálivu a nakrmili pár dotěrných racků. 
 


Po večeři jsme se vydali na klikatou a kopcovitou cestu zpátky, projeli kolem nádherného jezera Ellesmere a napojili se na dálnici č.1 směr jih. Cesta už nebyla tak klikatá a zajímavá, snad jen nejdelší most na NZ (1800 m). Zalomili jsme to na odpočívadle před městem Ashburton. Kolem dokola se nedalo obdivovat vesměs nic, neboť zde začínají roviny a pastviny s dobytkem…

Najeto 254145 km

Za 1 den: 202 km

Žádné komentáře:

Okomentovat